Restoratif Diş Tedavisi Nedir?
Restoratif diş tedavisi dişlerde restorasyon yani yenilemenin yapıldığı bir tedavi yöntemidir. Zamanla dişlerde oluşan aşınma, kırılma ve deformasyonlara karşı, dişlerin daha güzel ve sağlıklı görünmesi için yapılan tedavi uygulamaları vardır. Köprü, kuron, implant ve dolgu yöntemleri bu tedavi sürecinde başvurulan uygulamalar arasında yer alır. İlk olarak işe muayene süreci ile başlanır. Hekimler genelde bir röntgen filmi ile işe başlamak ister. Dişlerin tamamını görmek ve kökleri kontrol etmek tedavi başarısı için önem arz eder. Daha sonraki süreçte hekimin belirleyeceği yollarla tedavi sürecine başlanır. Eğer dişlerin dip kısmında bir çürük tespit edilecek olursa başka yöntemlerin uygulanmasına karar verilir.
Restoratif diş tedavisi ağız ve diş sağlığını pozitif etkileyen yöntemler şeklinde uygulanır. Kırık, çürük ve benzer sorunlu dişlerde estetik bir görüntünün ortaya çıkması sağlanır. Diş rengi tamamen uyumlu şekilde olup aynı zamanda temiz ve beyaz bir görüntü ortaya koyar. Genel olarak bu tedavi süreci insanlarda memnuniyet yaratır.
Restoratif Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Restoratif diş tedavisi sürecinde öncelikle diş için kullanılacak olan materyal ve yöntem belirlenir. İlk çalışmalarda hasarlı diş pürüzlü bir yapı oluşturacak şekilde işleme tabi tutulur. Uygun yöntemler içinde kompozit ve porselen malzeme en çok tercih edilenlerdir. Belli ölçüde yapılan ayarlamalar ve işlem sonrasında yapılan düzenlemeler, dişlerin çok sağlıklı ve güzel görünmesine yardımcı olur. Bu sayede hem estetik bir görünüm hem de sağlıklı bir diş yapısı ortaya çıkar.
Dişlerin normal standart boyutlarda olması gerekir. Bu iş için yapılan provalarda, ilave kullanılacak malzemelerin provası yapılır. Sağlamlığı ve dayanıklılığı ile bilinen yapıştırıcılar kullanılır. Eğer işlem sonucunda ölçülerde en ufak bir sorun bile varsa gerekli müdahale yapılarak dişler düzenlemeden geçer.
Restoratif Diş Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Restoratif diş tedavisi son dönemde insanlara güven veren bir tedavi yöntemidir. Dayanıklı ve sağlıklı diş konusunda kaliteli malzemeler dişlerin kullanım süresini çok uzatır. Ana diş gibi sağlam ve güzel bir görüntü için:
● Kompozit dolgu,
● Diş beyazlatma,
● Inley-onley porselen dolgular,
● Lamine yüzey kaplama, bu süreçte kullanılır.
Her bir malzeme ve tedavi yöntemi sayesinde insanlar özgüvenli bir gülüşe sahip olur
Buna ek olarak ağrı sızı çekmeden hayatın tadını çıkarmak mümkün olur. Restorasyon çok tutulan ve başarı oranı çok yüksek olan bir diş tedavi yöntemidir. Burada kullanılacak malzeme ve yönteme hekimler karar verir. Muayene için yapılan inceleme ve değerlendirme sürecine uygun olarak tedavi başlatılır.
Restoratif Diş Tedavisinde Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Restoratif diş tedavisi sürecinde çok sağlıklı ve kaliteli malzemeler kullanılır. Tedavi tamamlandıktan sonra insanlar kendini çok sağlıklı hissetmelidir. Adeta ana diş izlenimi veren bu dişler, görünüm olarak çok daha güzel bir yapıya sahip olur. Oldukça estetik olan bu tedavi yönteminde:
● Amalgam dolgu,
● Kompozit dolgu,
● Cam iyonomer,
● Endodontik malzemeler,
● Geçici dolgu malzemeleri,
● Dental Adezivler (yapıştırıcılar) kullanılır.
Tedavi süreçleri her zaman başarılı sonuç verir. Malzeme kalitesi ve tedavi sürecinde uzman hekim desteği, kıza bir zaman dilimi içinde insanların sağlıklı dişlere kavuşmasını sağlar. Güzelliğe ve estetiğe önem veren insanlar için bu yöntem kesinlikle tavsiye edilecek olumlu bir yöntemdir.
Restoratif Diş Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Restoratif diş tedavisi aslında herkes için uygun bir tedavi yöntemidir. Onkoloji hastaları ve sağlık sorunları bulunan yaşlı bireyler için bu tedavi yöntemi uygundur. Buna ek olarak diş arasında hoş görünmeyen açıklıklar ve diş lekeleri bu konuda insanları bu tedavi yöntemine yönlendirmiştir. Kalıcı ve güzel bir estetik hayali kuran herkesin bu yöntemden istifade etmesi söz konusudur. Dişlerde bulunan şekil bozuklukları da tedavi sebepleri arasında bulunur. Uzun vadeli diş eti rahatsızlığı çeken bireyler son dönemlerde Restoratif tedavi ile çözüm aramak durumundadır.
Restoratif Diş Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Restoratif diş tedavisi hakkında bilgi almak isteyenler için bu konuda öne çıkan soruları cevapladık. Aşağıda yer alan sorulara ve onların cevabına bakarak merakınızı giderebilirsiniz.
· Restoratif diş tedavisinde kanal yapılır mı? Bu soruya vereceğimiz cevap evet olacaktır. Eğer başarılı bir dolgu operasyonu yapılırsa herhangi bir kaplama kullanmadan tedavinin tamamlanması mümkün olacaktır.
· Restoratif diş tedavisi acıtır mı? Tedavi esnasında hekimin gerek görmesi halinde anestezi uygulaması yapılır ve tedavi sürecinde acı yaşanmaz. Tedaviyi takip eden süreçte birkaç günlüğünde diş hassasiyeti ortaya çıkabilir
· Restoratif diş tedavisinde tel takılır mı? Diş teli tedavisi ortodontik bir tedavi yöntemidir. Her ne kadar işin sonu estetiğe varsa da Restoratif diş tedavisinin bundan farklı olduğunu söyleyebiliriz.
Günümüz şartlarında dişi hekimliği çalışmaları çok gelişmiş durumdadır. Kusursuz bir görünüm ve sağlıklı dişler için seçeneğiniz oldukça artmıştır. Artık gülüşünüzü gizlemeden özgüveninizi dışa yansıtabilirsiniz. Estetik ve güzel dişlere sahip olarak hayatınızı daha güzel hale getirebilirsiniz.