Preprotetik Cerrahi Nedir?
Preprotetik cerrahi ağız, çene ve diş etlerini kapsayan cerrahi bir tedavi yöntemidir. Diş kaybı yaşayan bazı insanlarda çene kemiği ve diş eti yapısı bozulabilir. İmplant ve diğer diş tamamlama tedavisinden önce çene kemiğinin bu tedavilere uygun hale getirilmesi gerekir. Burada uygulamaya konan tedavi yöntemleri sayesinde bir sonraki aşamaya geçilir ve eksik dişleri tamamlamak üzere tedavi süreçlerinin başlaması söz konusu olur. Ağız ve çene yapısında ortaya çıkan bozulmalar eksik dişlerin tamamlanması konusunda engel oluşturabilir. Cerrahi müdahaleler sayesinde yapı düzeltilir ve daha önceden belirlenmiş olan tedavi süreçlerinin başlanması sağlanır.
Preprotetik cerrahi gelişen tıbbın ve diş hekimliğinin güvenilir uygulamaları arasında yer alır. Tedavi süreçlerinde görev alan uzman hekimler, başarılı operasyon uygulamaları ile çene kemiğinin hazır hale gelmesini sağlar. Bu konuda yapılan çalışmalar ve gelişen teknolojiler sayesinde, farklı yöntemler devreye girmiş ve başarılı sonuçların ortaya çıkması söz konusu olmuştur.
Preprotetik Cerrahi Çeşitleri Nedir?
Preprotetik cerrahi günümüzde dört farklı çeşit uygulama ile kendini gösterir. Uzmanlar tarafından ağız ve çene yapısı incelenirken, en uygun yöntemin hangisi olduğuna karar verilir. Daha sonra bir tedavi takvimi uygulanarak farklı şekilde operasyon süreçleri takip edilir. Günümüzde uygulanan tedavi yöntem ve süreçleri şu şekildedir:
· Sinüs lifting operasyonlar, üst çenenin arka bölgesinde yapılan uygulamadır. Bu bölgenin implant için hazır hale gelmesi bu uygulama ile sağlanır.
· Kemik grefti uygulamaları, kemik greftleri kullanılarak çene hacminin artırılmasını sağlar.
· Gingivektomi ve Gingivoplasti, diş eti üzerinde yapılan düzeltmeleri kapsar.
· Alveoloplasti, diş kaybından sonra çene kemiğinin uygun şekle gelmesini sağlar.
Burada karşınıza gelen tedavi uygulamaları ağrısız, sızısız ve sorunsuz olarak tamamlanır. Belli bir iyileşme sürecinden sonra tedavinin başarısı ölçülür. Takip eden süreçte eksik dişlerin tamamlanmasına yönelik tedavi süreçleri başlatılır.
Çene hacminin yeterli konuma gelmesi buradaki asıl hedeftir. Dört farklı cerrahi uygulama sonucunda çene kemiklerinin uygun ve yeterli dolgunluğa gelmesi sağlanır. Daha sonra başta implant ve protez olmak üzere gerekli işlem ve tedavi uygulamaları yapılır. Uygulama sonucunda insanların yemek yeme kalitesi artarken, aynı zamanda estetik olarak da iyi bir görüntüye kavuşması sağlanmış olur.
Preprotetik Cerrahi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Preprotetik cerrahi uygulamasını yapmak için genelde ilk olarak ön muayene yapılır. Röntgen çekilerek çene ve diş yapıları incelenir. Diş tedavisi için yeterli dolgunlukta olmayan çene yapısı için bu tür tedaviler tavsiye edilir ve uygulanır. Bu uygulamanın dört farklı çeşidi olduğu için muayene ve tetkik süreçlerinde en doğru müdahale için gerekli incelemeler yapılır. Uzman diş hekimleri ve donanımlı bir klinik yapısı, bu konudaki en temel gereklikler arasında yer alır.
Eksik dişler genel olarak insanların çok fazla karşılaştığı sorunlardan biridir. Yaşam kalitesini artırmak isteyen pek çok kişi bu konuda harekete geçerek çözüm arar. Diş hekimliğinin gelişimine bağlı olarak bu durumu sorun olmaktan çıkaracak uygulamalar kendini göstermiştir. Yaşam standartlarını yükseltmek ve güzel görünmek isteyenler için implant ve protez gibi uygulamalar tercih edilmiştir. Bu uygulamaların başarıya ulaşması için Preprotetik cerrahi bir ön tedavi ve uygulama olarak insanların karşısına çıkmıştır.
Preprotetik Cerrahi Riskleri Nelerdir?
Preprotetik cerrahi çok faydalı olmakla beraber bazı riskleri de bünyesinde bulundurur. Aslında bu riskler çok aşırı değildir. Enfeksiyon gibi olumsuzluklar ortaya çıkarken, uygun bir tedavi ile bu sorunları geride bırakmak mümkün olur. Aslında tüm cerrahi operasyonlarda enfeksiyon riski vardır. Hijyen kurallarına dikkat edildiği zaman ve hekimin tavsiyelerine uyulduğu zaman bu süreci daha sorunsuz bir şekilde atlatmak mümkün olacaktır. Çene kemik yapısı düzelince diş eksiklerinin tamamlanması söz konusu olacaktır. Hekimlerin tavsiyeleri ve reçete ettiği antibiyotik ilaçları kullanan bireyler, bu süreci aşırı sorun yaşamadan atlatma fırsatı bulacaktır.
Preprotetik Cerrahi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Preprotetik cerrahi sonrasında çok fazla uzun olmayan bir dönemde iyileşme yaşanır. Operasyonu takip eden ilk birkaç günde sıkıntılar biraz daha fazla olabilir. Ağrılı süreçlerde ağrı kesici ilaçlar bu zorlu süreçlerin atlatılmasına yardımcı olacaktır. Bir iki haftalık süreçte, genel olarak tam iyileşme beklenir. Yine de bu durumu operasyonun çeşidi ve boyutu ile değerlendirmek gerekir. Donanımlı bir klinik ve uzman hekimlerin uyguladığı başarılı operasyonlarda, iyileşme süreçleri kısa olur ve sorunsuz olur. Bu sebeple tedavi konusunda karar vermeden önce uzman hekimleri ve donanımı yüksek klinikleri tercih etmek gerekir.
Preprotetik Cerrahi Avantajları Nelerdir?
Preprotetik cerrahi pek çok yönden avantajı ispat edilmiş bir tedavi yöntemidir. Protez takmadan önce uygulanan bu tedavi sonucunda takılan protezin verimli ve sağlıklı olması mümkün olur. Ağız ve çene yapısı ile uygun olarak yapılan protezler insanların yaşam kalitesinin artmasına katkı sağlar.
Bazen implant öncesinde de kullanılan bu yöntem sayesinde takılan implantın sağlıklı ve uzun ömürlü olması sağlanır. Protez ve implant uyumu sayesinde insanların yaşam standardı oldukça yüksek bir seviyeye gelir. Böylelikle daha sağlıklı olmak ve estetik bir görünüşe sahip olmak mümkün olur.
Preprotetik Cerrahi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Preprotetik cerrahi öncesinde bazı değerlendirmelerin eksiksiz olarak yapılması gerekir. Tedavi ve iyileşme sürecinin sorunsuz olması için bu aşamada hiçbir detayın atlanmaması önem arz eder. Tetkikler doğru yapılırken hasta hakkında daha detaylı bilgilerin alınması gerekir. Bu sayede uygulama başarı oranında önemli bir yükselme görülür. Anamnez alma konusunda hassas davranan klinikler, daha sağlıklı bir tedavi süreci imkânına sahip olur. Bu sayede risk oluşturacak faktörler tespit edilir ve operasyonun daha başarılı şekilde sonuçlanması sağlanmış olur.