RANDEVU AL
BLOG

Diş Teli Tedavisi Nedir?

Diş teli tedavisi daha güzel ve sağlıklı dişlere kavuşmak için uygulanan bir yöntemdir. Dişlere doğru hizalı şekilde görüntü vermek amacıyla bu tedavi uygulanır. İngilizcede brace yani bağ anlamına gelen bu kelime, braket olarak dilimize girmiş ve önemli bir diş hekimliği terimi olarak insanların karşısına çıkmıştır. Braket adı verilen bağ unsurları dişe yapıştırılır ve bir tel yardımı ile gerekli ölçüde gerginlik sağlanır. Zaman içinde dişler kökünden itibaren braketin çektiği yöne doğru şeklini değiştirir. Tedavi süreci tamamlandığında dişlerin daha düzgün hizalı hale geldiği görülür.

Çarpık dişler sadece görüntü bozukluğu yaratmaz. Keskin diş hatları ağız içine ve diş etlerine de zarar verebilir. Birtakım çarpıklıkların tespit edilmesinden sonra zaman kaybetmeden diş teli tedavisi sürecine başlanmalıdır. Özellikle çocuklarda ve gençlerde erkenden başlanan tedavi ile dişlerin kısa zamanda daha düzgün olması kolayca sağlanabilir.


Diş Teli Tedavisi Ne İşe Yarar?


Diş teli tedavisi her şeyden önce sağlıklı ve güzel bir görüntü için tercih edilir. Ağız ve diş yapısının sindirim sistemi için de çok büyük önemi vardır. Gıdaların sağlıklı şekilde tüketilmesi ve sindirilmesi için öncelikle iyice çiğnenip yutulması gerekir. Düzenli ve eksiksiz dişlere sahip olan insanlar bu konuda daha şanslıdır. Diş teli tedavisi:

·        Dişlerde bulunan düzensizliklerin giderilmesi,

·        Diş çarpıklıklarının düzeltilmesi,

·        Çene kemiği düzensizliğinin giderilmesi,

·        Gülüş tasarımının sağlanması,

·        Dişler arasındaki düzensiz boşlukların giderilmesi

·        Dişlerin birbirine baskı yapmasının önlenmesi,

·        Çene ve diş anatomisinin düzgün bir yapıya kavuşması,

·        Diş ömrünün uzaması için uygulanan dental tedavi yöntemidir.

Gerekli muayene yapıldıktan sonra bireyler için uygun diş teli ve tedavisi seçilir. Daha sonra yapılan uygulama ile bu diş telleri belli bir süre kullanılır. Süreç tamamlandıktan sonra gayet düzgün ve hizalı dişlere sahip olmak mümkün olur.


Diş Teli Tedavisine Ne Zaman Başlanmalıdır?


Diş teli tedavisi değişen süreç ve zaman dilimlerinde uygulanır. Çocuklar için uygun yaş Aralığı 12-13 olarak bilinir. Bu yaşlar bir standart gibi, olsa da farklı yaşlardaki insanlar için bu uygulamanın kullanılması mümkündür. Diş telinin kalma süresi bireylerin diş yapısına göre değişkenlik gösterir. Diş telinin verdiği olumlu sonuca göre diş telinin kalma süresi azalır. Eğer düzelme geç oluyorsa bu kez diş telinin kalma süresi daha uzun olacaktır.

Dişlerinde çarpıklık olanlar bu konuda hemen harekete geçmelidir. Ne kadar erken harekete geçilirse olumlu sonuç almak o derecede kolay olacaktır. Her yaşta ve her türlü diş çarpıklığında uygun bir diş teli tedavisi mutlaka vardır.


Diş Teli Tedavisi Nasıl Uygulanır?


Diş teli tedavisi sürecinde düzeltilmesi gereken dişlere braket takılır ve sonrasında bir tel yardımı ile güç uygulanır. Dişlerin belli bir yönde ve hizada olması için bu uygulanan güce dikkat etmek gerekir. Güç kullanımı gerekenden az olursa tedavi süreci daha yavaş ilerler. Eğer gerektiğinden fazla güç uygulanırsa, dişlerin, çene kemiğinin ve dokuların zarar görme ihtimali ortaya çıkar.

Bu konuda hizmet veren uzmanlar zaman ayarlamasını da kendileri yapar. Muayene süreçlerinde durum kontrol edilir. Telin hangi oranda sıkılacağına ve diş telinin daha ne kadar süre kalacağına karar verilir. Ara kontroller esnasında telin durumu gözden geçirilir ve gerekli durumlarda müdahale ile düzeltmeler yapılır.


Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?


Diş teli tedavisi oldukça uzun süreler uygulanabilir. Genelde bu süreç ortalama olarak 8 ay ile 30 ay arasında olur. Bu durumda zamanı belirleyen en önemli faktör dişlerin çarpıklık durumudur. Eğer çarpıklık çok fazla ise 2 ila 2 buçuk yıl gibi uzun süreçlerde diş teli kullanmak gerekli olabilir. 8 aylık, 12 aylık, 14 aylık ve 24 aylık süreçlerde gerçekleşen tedavilerden söz etmek mümkündür.

Tedavi aşamasında yapılan kontroller ön görülen zamanın değişmesine neden olabilir. Daha hızlı bir düzelme söz konusu olduğunda tedavi sürecinde azalma yaşanır. Bazı durumlarda ise düzelmeler daha geç gerçekleşir. Bu gibi durumlarda tedavi sürecinin uzaması söz konusu olur.


Diş Teli Kullanımı Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir?


Diş teli tedavisi sürecinde insanların çok özenli ve dikkatli olması gerekir. Bu süreçte yemek yeme alışkanlıklarında değişimler gerekebilir. Özellikle elma ve benzer sert gıdaların ısırılması diş teline ve dişlere zarar verebilir. Bu gibi gıdaların önceden bıçakla doğranması ve çiğneyerek tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Sakız ve benzer alışkanlıklardan uzak durmak gerekir. Bu süreçte asitli gıda ve içecekleri tüketmemek sürecin daha sağlıklı olmasına katkı sağlayacaktır.

Diş teli takanlar ağız hijyenine çok dikkat etmelidir. Teller ve braket sebebiyle dişleri temizlemek daha zor olabilir. Temizlik konusunda biraz daha fazla zaman harcamak ve daha sağlıklı bir şekilde temizlik yapmak gerekir. Aksi durumda diş telleri arasında kalıntılar oluşur ve bu kalıntılar daha önemli sorunların ortaya çıkmasına neden olur

Diş Teli Tedavisi Nedir?
Benzer İçerik
Dişlerin Gülüşe ve Özgüvene Etkisi
10 / 2023
Dişlerin Gülüşe ve Özgüvene Etkisi

Gülümsemek, insanların iletişim kurarken kullandığı en etkili araçlardan biridir. Gülüş, sıcaklık, samimiyet ve pozitif enerji gibi olumlu duyguları y…

Diş Fırçalamanın Önemi
10 / 2023
Diş Fırçalamanın Önemi

Diş fırçalama, sağlıklı bir ağız için en temel ve önemli adımlardan biridir. Günlük olarak düzenli bir şekilde dişlerin fırçalanması, diş eti hastalık…

Diş Teli Tedavisi Nedir?
3 / 2024
Diş Teli Tedavisi Nedir?

Diş teli tedavisi daha güzel ve sağlıklı dişlere kavuşmak için uygulanan bir yöntemdir. Dişlere doğru hizalı şekilde görüntü vermek amacıyla bu tedavi…

Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi
10 / 2023
Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi

Çocukların ağız ve diş sağlığı onların genel sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle çocuklara düzenli ve doğru diş fırçalama alışkanlı…

Hayalinizdeki Gülümseme için Dental Turizm
2 / 2024
Hayalinizdeki Gülümseme için Dental Turizm

Dental Turizm: Gülüşünüzü Yeniden Keşfetmek İçin Uygun Bir Seçenek Son yıllarda, dental turizm giderek daha popüler hale gelmiştir. Pahalı diş tedavil…

Diş Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?
3 / 2024
Diş Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?

Diş çürüklerinin nedenleri içinde en çok insanların tükettiği gıdalar yer alır. İnsan vücudunda pek çok bakteri vardır ve bu bakterilerden bir kısmı d…

Diş Eti Kanaması Nedir?
3 / 2024
Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti kanaması ağız sağlığını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biridir. İltihap, yaralanma ve tahriş sonucunda ortaya çıkan bu durum genel olarak…

Diş İpi Kullanmanın Önemi
3 / 2024
Diş İpi Kullanmanın Önemi

Diş ipi kullanmak ağız ve diş sağlığına çok önemli katkılar sağlar. Eğer diş temizliğine gereken önem verilmezse, sonu diş kaybına kadar giden süreçle…

Diş Taşı Nedir?
3 / 2024
Diş Taşı Nedir?

Diş taşı ağız ve diş sağlığı konusunda insanların karşısına en çok çıkan sorunlar arasında yer alır. Yazımızda diş taşı nedir ve nelere sebep olur gib…