RANDEVU AL
BLOG

Diş Sararması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Diş sararması genel olarak insanları çok rahatsız eden sorunlardan biridir. Beyaz dişlere sahip olan insanlar özgüven konusunda çok avantajlıdır. Diğer insanlarla daha sağlıklı ve güzel ilişkiler kurabilirler. Dişleri çok güzel görünmeyen insanlar ise çok zorlanabilir. Dişlerde oluşan sararma insanın görüntüsünü çok olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra diş sağlığı konusunda, yine sararmanın çok olumsuz etkileri söz konusudur.

Diş sararması olarak bilinen sorunun ortaya çıkmasında kötü alışkanlıklar önemli bir yer tutar. Sigara, içki, aşırı çay ve kahve gibi alışkanlıklar dişlerin sararmasında en önemli etkenler arasında yer alır. Genelde yemek sonrasında diş ipi kullanmayanlar ve dişleri fırçalamayanlar bu tip sorunlarla daha sık şekilde karşı karşıya kalırlar.

Diş sararmasının ortadan kalkması için insanların bu konuda bilinçli olması gerekir. Diş temizliğini rutin bir etkinlik haline getirmek, sararmanın önlenmesine hatta dişlerin beyazlamasına neden olur.


Diş Sararması Nedenleri Nelerdir?
 

  • Genetik sebepler: aileden gelen genetik yapı sebebiyle dişler daha sarı bir renk yapısında olabilir. Dişte herhangi bir anormal durum olmasa da bu tür genetik yatkınlık nedeniyle dişlerin daha sarı görünmesi mümkün olabilir.
  • Diş minesinden kaynaklanan problemler: diş mineleri zamanla incelebilir ve mukavemetini kaybedebilir. Diş minelerinin incelmesine bağlı olarak dişlerde daha sarı bir görüntü ortaya çıkar. Reflü hastalığı, ağız kuruluğu, düzenli temizlik yapılmaması ve yaşlılığa bağlı olarak diş minelerinde incelme sorunu yaşanabilir. Bu incelmenin sararma şeklinde etkisi ortaya çıkacaktır.
  • İlaçların yan etkileri: Başta Doksisiklin ve Tetrasiklin grubu antibiyotikler olmak üzere bazı ilaçların diş minesi üzerinde olumsuz etkileri vardır. Küçük çocuklar hem kendileri kullandıkları ilaçtan hem de anneden emzirme yoluyla geçen ilaçlardan olumsuz etkilenebilir.
  • Ağız bakımına dikkat edilmemesi: her gün yemeklerden sonra olmak üzere en az iki kez dişler fırçalanmalı ve günde en az bir kez olmak üzere diş ipi ile temizlik yapılmalıdır. Yemek kalıntıları sebebiyle oluşan plakların diş sararmasına neden olduğu bilinmektedir.
  • Tütün ürünleri ve sigara kullanımı: Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı diş sararmasının en bilinen sebepleri arasında yer alır. Aşırı tüketilen sigara temizlik yapılsa dahi dişlerin sararmasına neden olur.
  • Diş ve diş eti hastalıkları: bazı diş ve diş eti hastalıkları dişlerin sararma sebepleri arasında yer alır. Muayene ve tedavi yöntemlerine uyulması ile alınacak olan tedbirler sararmanın önüne geçebilir.
  • Dişleri sıkma: Diş sıkma sorunu dişlere çok fazla yük binmesine neden olur. Bu zorlama etkisi ile diş mineleri zayıflar ve dişlerde sararma ortaya çıkar. Bruksizm olarak bilinen bu rahatsızlık genelde gece uykusunda bilinçsizken ortaya çıkar.
  • Hastalıklar: Diş renklenmesinin daha seyrek görülen nedenleri arasında mine dokusuna zarar veren bazı hastalıklar etkili olur. Diş doku anomalileri, baş-boyun bölgesinden alınan radyoterapi tedavisi gibi durumlar sebepler arasında yer alır.
  • Beslenme alışkanlıkları: asitli gıdaların tüketilmesi diş minelerine zarar verir ve sararmaya yol açar. Narenciye ürünleri bu konuda başı çeker. Yaban mersini, pancar, nar ve ahududu gibi gıdalarda bulunan polifenoller diş minelerini olumsuz etkiler ve sararmaya neden olur.


Diş Sararması Nasıl Geçer?


Diş sararması sorunundan kurtulmak için bu duruma sebep olan olumsuzluklardan uzak durmak gerekir. Düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanımı, kötü alışkanlıklardan uzak durma ve düzenli, beslenme alışkanlığı burada dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alır. Dişleri sıkma ve diş hastalıkları konusunda uzman desteği almak sorunun çözümüne olumlu bir katkı sağlayacaktır.

Sararmış olan dişlerin beyazlaması adına:

  • Diş macunu seçerken florür özellikli olmasına dikkat edilmelidir.
  • Düzenli olarak gargara yapmak gerekir
  • Diş ipi temizliği en az günde bir kez olacak şekilde yapılmalıdır.
  • İçecek tüketiminde pipet kullanmak dişlerin daha az etkilenmesine neden olacaktır.
  • İçeriğinde aktif kömür bulunan diş macunları tercih edilmelidir.
  • Sigara ve tütün ürünleri kullanılmamalıdır.
  • Misvak ile temizlik yapılmalıdır.
  • Asitli ve kafeinli içecek tüketiminde ölçülü olunmalıdır.
  • Yemeklerden sonra şekersiz sakız çiğnemek dişlerin temizliğine yardımcı olacaktır.


Diş Sararması Nasıl Önlenir?


Diş sararması insanların yaşam kalitesini düşüren önemli bir sorundur. Bu sorunla yüzleşen insanlar güzel görüntüsünü kaybetmekle yüz yüze gelmiş demektir. Tekrarda beyaz dişlere sahip olmak adına alışkanlıkların değişmesi gerekir. Temizlik, içecek tüketimi ve yiyecek tüketimine ilave olarak, uzmanların vereceği tavsiyeler bu konuda etkili olacaktır.


Diş Sararması Tedavisi Nasıl Yapılır?


Bleaching uygulaması sadece 40-60 dakika arası süren bir diş beyazlatma uygulamasıdır. Sadece bir seans uygulama ile 6 ila 8 ton arasında bir beyazlama imkânı ortaya çıkmaktadır. Alışkanlıkların değişimi ve dişleri sarartan olumsuzluklardan uzak durmak, her zaman büyük önem arz eder. Bunun yanında Bleaching tedavi yöntemi ile dişlerin daha beyaz ve sağlıklı olması sağlanır. Diş sararması için oldukça verimli olan bu uygulama olumlu sonuçları ile dikkat çekmektedir.

Diş Sararması Neden Olur? Nasıl Geçer?
Benzer İçerik
Dişlerin Gülüşe ve Özgüvene Etkisi
10 / 2023
Dişlerin Gülüşe ve Özgüvene Etkisi

Gülümsemek, insanların iletişim kurarken kullandığı en etkili araçlardan biridir. Gülüş, sıcaklık, samimiyet ve pozitif enerji gibi olumlu duyguları y…

Diş Fırçalamanın Önemi
10 / 2023
Diş Fırçalamanın Önemi

Diş fırçalama, sağlıklı bir ağız için en temel ve önemli adımlardan biridir. Günlük olarak düzenli bir şekilde dişlerin fırçalanması, diş eti hastalık…

Diş Sararması Neden Olur? Nasıl Geçer?
3 / 2024
Diş Sararması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Diş sararması genel olarak insanları çok rahatsız eden sorunlardan biridir. Beyaz dişlere sahip olan insanlar özgüven konusunda çok avantajlıdır. Diğe…

Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi
10 / 2023
Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi

Çocukların ağız ve diş sağlığı onların genel sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle çocuklara düzenli ve doğru diş fırçalama alışkanlı…

Hayalinizdeki Gülümseme için Dental Turizm
2 / 2024
Hayalinizdeki Gülümseme için Dental Turizm

Dental Turizm: Gülüşünüzü Yeniden Keşfetmek İçin Uygun Bir Seçenek Son yıllarda, dental turizm giderek daha popüler hale gelmiştir. Pahalı diş tedavil…

Diş Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?
3 / 2024
Diş Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?

Diş çürüklerinin nedenleri içinde en çok insanların tükettiği gıdalar yer alır. İnsan vücudunda pek çok bakteri vardır ve bu bakterilerden bir kısmı d…

Diş Eti Kanaması Nedir?
3 / 2024
Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti kanaması ağız sağlığını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biridir. İltihap, yaralanma ve tahriş sonucunda ortaya çıkan bu durum genel olarak…

Diş İpi Kullanmanın Önemi
3 / 2024
Diş İpi Kullanmanın Önemi

Diş ipi kullanmak ağız ve diş sağlığına çok önemli katkılar sağlar. Eğer diş temizliğine gereken önem verilmezse, sonu diş kaybına kadar giden süreçle…

Diş Taşı Nedir?
3 / 2024
Diş Taşı Nedir?

Diş taşı ağız ve diş sağlığı konusunda insanların karşısına en çok çıkan sorunlar arasında yer alır. Yazımızda diş taşı nedir ve nelere sebep olur gib…