Diş Sallanması Nedir?
Diş sallanması insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen durumlar arasında yer alır. İnsan ağzında bulunan tüm dişler çevre destek dokuları ve diş etleri ile desteklenmiş durumdadır. Zaman içinde farklı nedenlerden dolayı bu dokularda sorunlar yaşanır. Diş eti sorunları diş sallanmasına neden olur ve bu esnada kesinlikle diş hizmeti veren kliniklerden destek almak gerekir. Aksi durumda diş kaybı yaşamak kaçınılmaz olur. Uzman hekimler ve donanımlı bir klinik sayesinde diş kaybını önlemek mümkün olur.
Dişlerde Sallanma Neden Olur?
Dişlerde sallanması durumu pek çok sebeple ortaya çıkabilir. Sağlıklı dişler sallanmaz ve sabit durur. Bazı hastalıklar sebebiyle diş etleri ve dişleri sabit tutan dokulara zarar görür. Bu sebeple dişlerde bir gevşeme söz konusu olur. Burada ortaya çıkan sorunların sebebi olarak; Periodontitis, diş eti hastalıkları ve travmalar görülebilir. Özellikle kaza ve darbe durumuna bağlı olarak ortaya çıkan sallanmalarda, tedavi süreci ile birlikte bu sallanmanın önüne geçmek mümkün olur. Gerekli tedavi süreci sonrasında, sallanan dişlerin daha stabil ve sağlıklı olması sağlanır.
Sallanan Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sallanan dişlerin sebebi genelde diş eti iltihabı olabilir. Hekimlerin reçete edeceği antibiyotik ve destek ilaçları, hastaların bu süreci atlatmasına yardımcı olacaktır. İltihaplı diş etinde kızarmalar beyaz şişkinlikler ve diş eti çekilmeleri gözle görülür belirtiler olarak dikkat çeker. Travmalı durumlarda ise yaralanmalar ortaya çıkabilir. Eğer dişeti bütünlüğü bozulmuşsa bu sorunu gidermek adına dikiş atmak gerekli olabilir.
Yetişkinlerde Diş Sallanmalarının Sebepleri Nelerdir?
Diş sallanması çocuklar için belli bir dönemde gayet doğaldır. Bu süreç onların ana dişi çıkana kadar devam eder. Bu süreçten sonra çocuklarda diş sallanması nadir görülür. Bu durum yetişkinlerde sık görülür. En temel sebepler arasında diş eti hastalıkları öne çıkar. Buna ilave olarak travmaların da bu süreçte etkili olduğu söylenebilir.
Yaşlılığa bağlı olarak diş ve diş etlerinin daha çok yıprandığını düşünebiliriz. Bu yıpranmalar sonucunda dişlerin daha kolay şekilde sallanması söz konusu olur. Bu süreçlerde diş hekimi tavsiyelerine uyulursa dişlerin sallanması zorlaşır ve insanlar daha sağlıklı ağız ve diş yapısına sahip olur.
Yetişkinlerde Diş Sallanması Nasıl Önlenir?
Yetişkinlerde ortaya çıkan diş sallanması dişin geri dönüşü olmayan bir sonuç yaratabilir. Diş kaybı en istenmeyen durumlardan biridir. Bu kaybın ortaya çıkmaması adına zaman kaybetmeden diş hekimi desteği almak gerekir. Kayıplara neden olan durumlar arasında travmalar önemli bir yere sahiptir. Travma veya başka bir sebeple diş kaybı riski ortaya çıktığında, bunu giderecek ter merci diş hekimleri olacaktır. Diş sallanmasının sebebini ve diş eti sorunlarını tetkik eden hekimler, uygulayacakları tedavi yöntemi ile diş kaybının önüne geçeceklerdir.
Çocuklarda Diş Sallanmasının Sebepleri Nelerdir?
Çocukların sahip olduğu ilk dişler süt dişleridir. Yaklaşık olarak 6 yaş civarında bu dişler sallanmaya başlar ve kolayca çekilir. Alttan gelen ana dişler süt dişlerinin kolayca yerinden çıkmasına neden olur. 6 yaşında başlayan bu süreç 10-12 yaşına kadar devam edebilir. Bu esnada çocukların ağzında bulunan bütün süt dişleri dökülür. Yerine ise ana dişleri çıkar. Eğer ana dişlerde bir sallanma söz konusu olursa o zaman hiç vakit kaybetmeden bir diş hekimi desteği almak gerekir.
Kanal Tedavili Veya İmplantlı Diş Sallanırsa Ne Olur?
Kanal tedavili bir diş ana dişi ile aynı özelliktedir. Kök kısmında sinirleri alınmış olan dişe dolgu tedavisi uygulanır ve insanlar bu dişleri çok uzun süreler kullanırlar. Eğer kanal tedavili dişlerde sallanma sorunu ortaya çıkarsa ana dişlerdeki takip edilen süreç ve prosedür izlenir. Diş hekiminin önerdiği tedavi yöntemi en uygun olanı olacaktır.
İmplantlı bir diş zaman içinde sallanırsa bu sallanmanın ana nedenini görmek gerekir. Diş eti sorunlarında ilaçla yapılan tedaviler oldukça olumlu sonuç vermektedir. Buna ek olarak kemik tozu ile yapılan destek tedavileri iyi bir sonuç yaratmaktadır. Her şekilde sallanmanın tamamen durması için hekimlerin tavsiye ettiği tedavi yöntemi uygulanacaktır.
Ortodontik Tedavi Dediğimiz Diş Teli Takılması Durumunda Diş Teli Varken Diş Sallanırsa Ne Olur?
Diş teli tedavisinde asıl amaç çarpık ve düzensiz dişlerin düzgün hizalı hale gelmesidir. Bu iş için kullanılan aparatlar dişlere baskı uygular ve onları hizalı hale getirmeye çalışır. Diş telinin takılı olduğu süreçte dişlerin sallanması oldukça normal bir durumdur. Dişlerin düzgün bir hatta dizilmesi için öncelikli olarak baskı uygulayıp onları daha düzgün hale getirmek asıl amaçtır. Diş teli takılı olduğu durumlarda diş sallanması normal bir sonuç olarak görülür.
Diş Taşı Temizliği Sonrasında Dişlerde Sallanma Olabilir Mi?
Detertraj adı verilen diş temizliği zaman içinde oluşan plakların temizlenmesi işlemidir. Plaklar sertleştiği zaman adeta dişin bir parçası gibi hareket eder. Zamanla yaşanan sertleşme sebebiyle dişler birbirine baskı uygular. Diş temizliği esnasında bu plak tabakaları temizlenir. Bazı dişler biraz boşta kalabilir. Temizliğin hemen sonrasında bazı dişlerin sallanması normal olarak görülür. Diş hekiminin yapacağı tavsiyeler sonucunda dişler eski sağlam yapısına dönecektir.
Sallanan Dişler Güçlendirilebilir Mi?
Diş sallanması sorunu genelde iki farklı sebeple ortaya çıkar. Bunlardan ilki diş eti kaynaklı olan sorunlardır. Genelde iltihap ve travmalara bağlı olarak bu tür sorunlar yaşanır. Uygulanacak olan tedavi yöntemleri ile dişlerin sallanması engellenebilir. İlaç kullanımı ile bu süreçte olumlu bir sonuç almak mümkün olacaktır.
Çene kemik yapısında ortaya çıkan sorunlar daha ciddi olabilir. Özellikle kemik erimesine bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlık sebebiyle tüm dişlerin kaybedilmesi söz konusu olabilir. Her ne kadar kemik güçlendirme adına bazı çalışmalar yapılsa da kemiklerin eski sağlam haline geri dönmesi imkânsız olacaktır.
Sallanan Dişler Eski Haline Döner Mi?
Sallanan dişlerin eski haline gelmesi adına birtakım tedavi yöntemleri uygulanır. Öncelikli olarak bu konuda sorunun netleşmesi ve sebebin tam olarak ortaya konması gerekir. Diş eti sorunu ile diş sallanırsa, tedavi ile birlikte dişlerin eski haline dönmesi mümkün olur. Eğer çene kemiğinden kaynaklanan bir sorun varsa dişlerin eski haline gelmesi çok zordur. Yine de kemik tozu tedavisi ile belli bir başarı elde etmek mümkün olabilir.
Sallanan Dişlerin Zararları Nelerdir?
Diş sallanması sorunu ağız ve diş sağlığı sorunları içinde önemli bir yere sahiptir. Dişler sallandığı zaman yeme içme konusunda zorluklar yaşanır. Genelde diş kaybına kadar giden bir süreç yaşanabilir. Diş kayması ve hareketlilik söz konusu olurken, ani ağrı veren süreçler yaşanabilir. Sallanan dişlerle sağlıklı bir yaşam mümkün değildir. Bu sebeple dişer sallandığı zaman vakit kaybetmeden diş hekimi desteği almak gerekir.
Sallanan Her Diş Çekilmeli Mi?
Dişlerde sallanma sorunu ortaya çıktığı zaman dişlerin çekilmesi en son tercih ve çare olmalıdır. Öncelikli olarak bu diş sağlıklı ise onu kurtarmak için hamleler yapılır. Diş sallanmasının sebebini tam olarak bulmak ve ona uygun şekilde tedavi uygulaması yapmak gerekir. Bu sayede atılacak olan adımların dişleri koruma yönünde olumlu sonuç verebileceğini söyleyebiliriz. Diş etinden kaynaklanan sallanma sorunları daha kolay tedavi edilir. Eğer sorun kemiklerde ise diş kaybı yaşanması daha muhtemel bir sonuç olur.
Dişlerin Sallanmasını Önlemek İçin Alınacak Bazı Önlemler Nelerdir?
Diş sallanması sorunu insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Pek çok farklı sebeple dişlerin sallanma sorunu ortaya çıkabilir. Sallanmanın önüne geçebilmek için bazı tedbirler almak mümkündür. Bu tedbirler içinde:
· Ağız hijyenine dikkat edilmesi,
· Diş temizliğinin düzenli olarak yapılması,
· Diş sallanma durumunda uzman hekim desteğine başvurulması,
· Tavsiye edilen tedavi ve ilaç kullanımına riayet edilmesi,
· Diş muayenesinin rutin haline getirilmesi, önemli bir yer tutar.
Dişlerin sallanmasını önlemek ve daha sağlıklı dişlere sahip olmak için bu uyarıların dikkate alınması gerekir. Düzenli olarak diş muayenesi bu ve benzer sorunların hızlı şekilde tespit edilmesine neden olur. Ne kadar erken müdahale edilirse diş kaybı olmadan çözüme ulaşmak mümkün olur.