RANDEVU AL
BLOG

Diş Eti Kaşıntısı Nedir?

Diş eti kaşıntısı diş etlerinde ortaya çıkan ve zor geçen bir kaşınma hissidir. Sağlıklı dişlerde bu sorun yaşanmaz. Genelde diş eti iltihabı sebebiyle kaşınma etkisi görülür. Dişlerde oluşan kaşıntılarda insanlar dili ile bu kaşıntıyı gidermeye çalışır. Uzun süren bir sorun olduğunda ise insanların yaşam kalitesinde düşüşe neden olur.
 

Diş etleri insanların en hassas organları arasındadır. Bu yüzden kaşıntı ortaya çıktığı zaman çok rahatsızlık verebilir. Dişlerde oluşan plaklar ise bu kaşıntının sebepleri arasında yer alabilir. Ağızda yiyecek kalıntıları, mümkünse her yemekten sonra fırça ve diş ipi ile temizlenmelidir. Ağızda oluşan bakteriler de diş eti iltihabına neden olabilir. Diş eti iltihabına neden olan tüm sorunlar, aynı zamanda diş eti kaşınmasına da neden olabilir.
 

Diş Eti Kaşınması Neden Olur?
 

Diş eti kaşıntısı sorununun altında yatan birçok sebep vardır. Diş eti iltihabı bunlardan sadece biridir. Ağız kuruluğu ve alerji durumunda da kaşıntıların oluşma ihtimali vardır. Bu kaşıntı ağız içinde sadece diş etlerinde değil damak bölgesinde de yoğun bir şekilde görülebilir. Hormonal dengesizlikler kaşıntıya sebep olabilir. Bu tür kaşıntılar dönemsel olarak görülür. Diş protezi ve diş teli gibi unsurlar da kaşınmaya yol açan sebepler arasında bulunur. Altta yatan sebepleri bulduktan sonra bu sebeplerin ortadan kaldırılması için adım atmak gerekir. Bu tür adımlar kaşıntının geçmesinde en faydalı yöntemler olarak kendini gösterir.
 

Diş Etinde Oluşan Kaşıntı Nasıl Geçer?


Diş eti kaşıntısı rahatsız edici bir durumdur. Bu sorundan kurtulmak adına atılan adımlarda öncelikli olarak buna sebep olan durumların altında yatan nedenlere bakmak gerekir. İltihap oluşumunu önlemek için alınan tedbirler ve plak önleyici çareler uygulanmalıdır. Plak ve iltihap sorunu giderilecek olursa diş etlerinde ortaya çıkan kaşıntının büyük ölçüde ortadan kalkması sağlanacaktır.


Genel olarak bu tür sorunlara karşı tuzlu su ile gargara tavsiye edilir. Tuzun iyileştirici etkisi aynı zamanda mikroorganizmalara karşı da koruma sağlar. Gerekli durumlarda buz kompresi de etkili, olabilir. Kanamalı sorunlarda ve sonu şişmeye kadar giden diş iltihabında buz uygulaması sorunun çözümüne yardımcı olur. Şiş bölgenin inmesi, ağrının kesilmesi ve kaşıntının giderilmesi buz kompresi ile mümkün olabilir.


Diş Eti Kaşınması Nasıl Önlenir?


Diş eşi kaşıntısı ile ağız hijyeni arasında önemli bir bağlantı vardır. Ağız ve diş sağlığına önem veren insanlarda kaşıntı sorunu yaşanmaz. Her gün en az iki defa fırça ile temizlik yapmak ağız hijyeni için büyük önem arz eder. Buna ek olarak her gün en az bir kez diş ipi kullanmada fayda vardır. Bu tür temizlik işlemleri yapılırken diş etinin kanamaması için özen göstermek gerekir. Dikkatle yapılacak temizlik ve ağız hijyeni ile diş eti kanamsı sorununun önüne geçmek mümkün olur. Buna bağlı olarak kaşıntı problemini gidermek çok daha kolay olacaktır.


Diş Eti Kaşıntısına Yol Açan Durumlar Nelerdir?


Diş eti kaşıntısı birçok farklı nedene dayanır. Bu tür rahatsız edici bir durumdan kurtulmak için önce sorunu tespit etmek, sonrasında ise bilinçli bir çalışma yapmak gerekir. Genelde kaşıntıya sebep olan durumlar arasında:
 

  • Diş eti zedelenmeleri ve travmalar,
  • Diş etinde görülen yaralanmalar,
  • Diş plağı birikmesi,
  • Diş etinde kanama yaşanması,
  • Alerjik reaksiyonlar,
  • Diş etinde oluşan iltihap,
  • Ağız kuruluğu sorunu,
  • Hormonal değişiklikler,
  • Ağız içinde kullanılan protez ve diş teli gibi unsurlar önemli bir yer tutar.


Bu sıralamış olduğumuz sorunlar giderilecek olursa diş eti kaşıntısının önüne geçmek mümkün olur. Kaşıntı sorunu kaşıma ile çözülmez. Asıl çözüm sorunu bulmak ve onu gidermektir. Düzenli olarak tavsiye edilen şekilde diş muayenesini herkes yaptırmalıdır. Bu sürece uyulması durumunda pek çok sıkıntı daha oluşma aşamasında ya da oluşmadan giderilir. Sonradan takip edilen ve uygulanılan tedavi yöntemleri sorunlu ve sıkıntılı olabilir. Sebep olarak görülen durumların ortadan kaldırılması için diş bakımına ve ağız hijyenine her zaman dikkat etmek gerekir.

Diş Eti Kaşıntısı Nedir?
Benzer İçerik
Dişlerin Gülüşe ve Özgüvene Etkisi
10 / 2023
Dişlerin Gülüşe ve Özgüvene Etkisi

Gülümsemek, insanların iletişim kurarken kullandığı en etkili araçlardan biridir. Gülüş, sıcaklık, samimiyet ve pozitif enerji gibi olumlu duyguları y…

Diş Fırçalamanın Önemi
10 / 2023
Diş Fırçalamanın Önemi

Diş fırçalama, sağlıklı bir ağız için en temel ve önemli adımlardan biridir. Günlük olarak düzenli bir şekilde dişlerin fırçalanması, diş eti hastalık…

Diş Eti Kaşıntısı Nedir?
6 / 2024
Diş Eti Kaşıntısı Nedir?

Diş eti kaşıntısı diş etlerinde ortaya çıkan ve zor geçen bir kaşınma hissidir. Sağlıklı dişlerde bu sorun yaşanmaz. Genelde diş eti iltihabı sebebiyl…

Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi
10 / 2023
Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi

Çocukların ağız ve diş sağlığı onların genel sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle çocuklara düzenli ve doğru diş fırçalama alışkanlı…

Hayalinizdeki Gülümseme için Dental Turizm
2 / 2024
Hayalinizdeki Gülümseme için Dental Turizm

Dental Turizm: Gülüşünüzü Yeniden Keşfetmek İçin Uygun Bir Seçenek Son yıllarda, dental turizm giderek daha popüler hale gelmiştir. Pahalı diş tedavil…

Diş Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?
3 / 2024
Diş Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?

Diş çürüklerinin nedenleri içinde en çok insanların tükettiği gıdalar yer alır. İnsan vücudunda pek çok bakteri vardır ve bu bakterilerden bir kısmı d…

Diş Eti Kanaması Nedir?
3 / 2024
Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti kanaması ağız sağlığını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biridir. İltihap, yaralanma ve tahriş sonucunda ortaya çıkan bu durum genel olarak…

Diş İpi Kullanmanın Önemi
3 / 2024
Diş İpi Kullanmanın Önemi

Diş ipi kullanmak ağız ve diş sağlığına çok önemli katkılar sağlar. Eğer diş temizliğine gereken önem verilmezse, sonu diş kaybına kadar giden süreçle…

Diş Taşı Nedir?
3 / 2024
Diş Taşı Nedir?

Diş taşı ağız ve diş sağlığı konusunda insanların karşısına en çok çıkan sorunlar arasında yer alır. Yazımızda diş taşı nedir ve nelere sebep olur gib…