Çeneden Neden Ses Gelir?
Çeneden neden ses gelir diyorsanız öncelikli olarak alt ve üst çene yapısını incelemek bu konuda size fikir verecektir. Oldukça hareketli olan başın bu bölgelerinde; kemik, kas, sinir ve kıkırdak dokusu bulunur. Hareketli bir yapı olması sebebiyle bu iki unsurun hareketine bağlı olarak bazı sesler ortaya çıkar. Konuşurken ve yemek yerken çeneler en yoğun hareket dönemini yaşar. Birbirine vuran dişler ve sürtünmenin etkisi ile bazı sesler yüksek şekilde çıkar. Bu sesler bazen çok rahatsız edici olabilir.
Çene kaslarında yaşanan spazmlar, kramplar ve çene kemiği kırıkları bu ve buna benzer sorunların kaynağı olabilir. İnsanların sağlığını olumsuz etkileyen bu durumlar aynı zamanda huzursuzluk verici seslerin ortaya çıkmasına neden olur. Diş hekimi tarafından yapılan tetkik ve muayeneler sorunların en doğru şekilde anlaşılmasına yardımcı olur.
Çeneden Ses Gelmesi Sebepleri
Çeneden ses gelme sebepleri bu konuda tedbir almak isteyenlere yol gösteren belirtiler ortaya koyar. Bir sorunun giderilmesi için o sorunun kaynağını ve sebebini bulmak gerekir. Ağız ve diş sağlığı sorunlarında detaylı tetkik için panaromik röntgen filmi detaylı bir görüntü ortaya koyar. Çeneden gelen sesler ve bu seslerin işaret ettiği rahatsızlıklar insan hayatını olumsuz etkiler. Diş sıkma, diş gıcırdatma ve travmatik sorunlar bu tür seslerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Dişleri korumak için kullanılan gece plağı ise hem aşınmayı hem de darbeleri önler. Buna bağlı olarak dişlerden ses gelmez ve insanların yaşam kalitesi artar.
Çeneden Ses Gelmesi Nasıl Geçer?
Çeneden ses gelmesi nasıl geçer diyorsanız bu konuda alacağınız sağlık hizmeti yol gösterici olacaktır. Öncelikle sesin kaynağını ve neden geldiğini bulmak gerekir. Ortodontist muayenesi burada çok önemli bir aşamadır. Muayene sonuçlarını değerlendiren uzman ekipler tedavi seansları hazırlar ve hastalar bu seanslardan istifade eder. Egzersizler ve koruyucu aparatlar en geçerli iki yöntem olarak öne çıkar. Gerekli vitamin takviyeleri yapılırken uygun beslenme tavsiyeleri ile çözüme gidilir. Düzenli olarak ayarlanmış olan seanslara riayet etmek gerekir. Hastanın azmi ve iyileşme isteği, bu sürecin olumlu şekilde sonuçlanmasına yardımcı olacaktır.
Çene Egzersizleri
Çene egzersizleri çene rahatsızlıklarında uygulanır ve sağlıklı sonuç verir. Ağız ve çene sorunu yaşayan bireyler bu konuda yardım için daima uzman hekimlere başvurmalıdır. Bu başvuru sonucunda hekimlerin tavsiye edeceği uygulamalı egzersizler oldukça faydalıdır. Kulak memesinden başlamak üzere ağız ve çene bölgesinde uygulanan bazı hareketler oldukça faydalıdır. Görsel broşürlerle desteklenen bu hareketleri yapmak oldukça kolaydır. Burada önemli olan konu bu hareketleri, yeterince, zamanında, doğru ve istenen şekilde yapmak olacaktır. Bu tür uygulamalar çeneden gelen seslerin kesilmesine yardımcı olur. Buna ek olarak daha düzgün ve sağlıklı bir çene yapısı bu egzersizlerle ortaya çıkar.
Çene Eklemi Sorunları Tedavisi
Çene eklemi sorunları tedavisi bu eklemleri rahat bir şekilde hareket ettirmek için önem taşır. Bireylerin sağlıklı ve yüksek standartlı hayat yaşaması için alt ve üst çenenin uyum içinde olması gerekir. Bazen uyum bozulur ve bu durum yaşam standartlarını olumsuz etkiler. Çene eklemi ile ilgili, sorunlara karşı, öncelikli, olarak hekim desteği ile işe başlamak gerekir. Yapılacak olan kapsamlı bir tedavi ile bu soruna yol açan sebepler tespit edilecektir. Sonrasında bu sorunları gidermek için zaman kaybetmeden harekete geçilecektir.
Çene sağlığını destekleyen uygulama ve tedavi yöntemleri vardır. Çene eklemi sorunu yüzünden pek çok insan çenelerini rahat hareket ettirememektedir. Hatta bu süreçlerin çok ağrılı olması mümkün hale gelmektedir. Hekim tavsiyesi ile birlikte:
- Çeşitli egzersizler,
- Eklem splinti,
- Botoks uygulaması,
- Ağrı kesici ve kas gevşeticiler, sorunun çözümüne yardımcı olmaktadır.
Tedavi olarak ortaya konan hareket ve yöntemler, çene yapısındaki sorunların çözümüne önemli katkı sağlayacaktır. Bu konuda devamlılık ve azim hastaların en önemli yardımcısı olacaktır.
Çene Eklemi Hastalıkları Başka Hastalıklara Neden Olabilir Mi?
Çene eklemi hastalıkları başka hastalıklara da neden olabilir. Alt ve üst çenenin dengesiz şekilde kapanması ve doğru pozisyonda olmaması ilk olarak dişlere zarar verebilir. Sürtünme etkisi ile dişler aşınırken bazı dişlere aşırı basınç uygulanabilir. Bu sebeple başta diş kaybı gibi önemli bir sorun ortaya çıkabilir. Dişlerden ses gelmesi yine insanları rahatsız eden başka bir sorundur. Kulak çınlaması ise çoğu zaman insanları neredeyse çıldırtacakmış gibi bir hız verir. Çene kemiği rahatsızlığı yaşayanlar aynı zamanda kulak çınlaması sorununu da yaşayabilir. Ağzı zor açma veya bu bölgelerde yaşanan ağrılar, yine aynı sebeple ortaya çıkabilir. Pek çok rahatsızlığın kaynağı olarak çene kemiği sorunlarını görmek mümkündür. Birkaç farklı tedavi yöntemi ile bu sorunlardan kurtulmak mümkün olur.
Çene Eklem Sağlığı Nasıl Korunur?
Çene eklemi sağlığını korumak için dengeli beslenmek ilk gerekliliktir. Vitamin değerlerine dikkat ederek kemik erime probleminin önüne geçilir. Diş sıkma veya çeneden ses gelme sorunları varsa zaman kaybetmeden hekim ve klinik yardımı almak gerekir. Yapılacak tetkikler sonucunda en uygun tedavi yöntemi belirlenecektir. Başarılı bir uygulama ile hastaların sağlıklı hale gelmesi mümkün olur.