RANDEVU AL
BLOG

Çene Kisti Nedir?

Çene kisti sık görülen ve insan hayatını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biridir. İnsanların ağız ve çene yapısında pek çok organ, sistem ve mekanizma bulunur. Dişlerin büyümesinde görev alan hücreler bazen görevinin dışına çıkarak çene kistinin oluşumuna neden olabilir. Bazen sıvı bazen de yarı sıvı dolu bir baloncuk şeklinde ortaya çıkan bu kistler zamanla hayatı olumsuz etkileyen bir soruna dönüşebilir.
 

Çene kistini patolojik bir hastalık olarak tanımlamak mümkündür. Aşırı bir zararı olmasa da bu kistler çok büyüyebilir ve sinir hücrelerine baskı yapabilir. Sinüs yakınlarında ortaya çıkan kistler ağrı yapabilir. Dudak yakınında ortaya çıkan kistler ise yaptığı baskı nedeniyle uyuşmaya yol açabilir. Tüm kistler aynı zamanda şekil bozukluğu olarak da insanlara zarar verebilir.

 

Çene Kistleri Nasıl Teşhis Edilir?

 

Çene kisti teşhisi yapmak uzman diş hekimleri için çok zor değildir. Ağız, çene, boğaz ve yüz bölgelerinde oluşan şişliklerin sadece elle kontrol yapılarak tespit edilmesi çok kolaydır. Röntgen filmi çekildiği zaman bu tür kistlerin yine kolayca tespit edilmesi mümkün olur. Genelde diş hekimlerine bu tür şikâyetle gelen hastalar şiş bölgeyi hekime gösterir ve bu tür kistlerin çok hızlı şekilde tespit edilmesi söz konusu olur. Çoğunlukla yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu kistlere karşı ekimlerin tavsiyeleri, çözüm için önemli bir fırsat oluşturur.

 

Çene Kistleri Nasıl Tedavi Edilir?

 

Çene kisti çok can sıkıcı bir sorun haline gelebilir. Bulunduğu bölgede baskı oluşturan kistler uyuşukluk ve karıncalanma gibi rahatsızlık hissi veren sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Buradaki en önemli konulardan biri, bu kistin nasıl tedavi edileceği konusudur. Genelde bu durumda cerrahi müdahale tercih edilir.
 

Bazen kist yerinden alınırken bazen de kist bütünlüğünü bozacak çalışmalar yapılır. Kist içinin drene edilmesine bağlı olarak kistin sıvı dolgusu boşaltılır. Yapılan işlemler sonucunda hekimlerin süreci takip etmesi gerekir. Tedavinin tamamlanması ve iyi bir sonuca ulaşılması için baştan sona bu sürece gereken önemin verilmesi büyük önem arz eder.

 

Çene Kist Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Çene kisti ameliyatı klasik bir kist alma ameliyatı şeklinde uygulanır. Kist çok büyük ise ameliyat öncesinde kist küçültme işlemi yapılır. Eğer kist normal bir boyutta ise hemen bu operasyona başlanır. İlk olarak operasyon öncesinde gerekli, tetkikler yapılır ve gözlemlenir.
 

Uygun olan hastalar ameliyata hazırlanır. Lokal ya da genel anestezi ile bu operasyon yapılır. Diş etinin kaldırılması, kistin alınması ve sonra düzenli şekilde diliş atılıp yaranın kapatılması gerekir. Operasyon çok başarılı geçse de hem ameliyat sırsında hem de sonrasında hijyen kurallarına uyulması gerekir. Ayrıca enfeksiyon için gerekli tedbirlerin alınması gerekir.

 

Çene Kistleri Tehlikeli Midir?

 

Çene kisti genel olarak çok tehlikeli değildir. Eğer boyut aşırı büyük olursa operasyonun zorlu geçmesi söz konusu olabilir. Eğer kötü huylu bir tümör oluşumu varsa bu sürecin tehlikeli olduğu söylenebilir. Tedavi süreçlerine dikkat ederek ve başarılı bir operasyon yapılarak kistin alınması mümkün olur. İyi bir ameliyat sonrasında genel olarak insanların sağlıklı şekilde hayatına devam etmesi söz konusu olur.

 

Çene Kistleri Ameliyat Edilmeli Mi? Edilmezse Ne Olur?

 

Çene kisti aslında kısa zamanda operasyon ile alınması gereken bir sorundur. Eğer bu kist yapısı alınmazsa zaman içinde büyümesi hatta kötü huylu bir tümöre çevirmesi söz konusu olabilir. Burada en gerekli davranış tıbbi kontrol desteği almak olacaktır. Uzmanlar, yaptıkları inceleme ve tetkikler sonucunda kist hakkında daha detaylı bilgilere ulaşacaktır. Bu süreçten sonra uzmanların tavsiyelerine uymak gerekir.

 

Çene Kist Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıl Olur?

 

Çene kisti operasyonu sonrasında ameliyat bölgesinde bir müddet şişme ve ağrı gözlenebilir. Genelde hekimler hastaları bu konuda uyarır. Reçete edilen ilaçların kullanımı ile bu süreci en az hasarla atlatmak söz konusu olur. Yara ağız içinde olduğu zaman özellikle tükürük bezi salgıları iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Yine de bu aşamada hekim tavsiyelerine uymak ve ilaçları düzenli şekilde kullanmak gerekir.

 

Tedavi Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar Var Mıdır?

 

Çene kisti ameliyatı aslında kolay ve sorunsuz geçecek bir operasyondur. Söz konusu komplikasyonlar olduğunda ise tüm operasyonlar için bu tür riskler vardır. Başta ilaç alerjisi ve anestezinin yarattığı olumsuz etkiler, bu tür basit operasyonlarda dahi ortaya çıkabilir. Ameliyat olmadan önce hastalar hekimlerine danışarak komplikasyonlar hakkında daha fazla bilgi alabilirler.

 

Çene Kisti, Diş Kisti ve Diş Eti Kisti Aynı Mıdır?

 

Çene kisti, diş kisti ve diş eti kisti aynı değil farklı kist çeşitleridir. Diş ve diş eti kisti olarak bilinen şişlikler genelde yumuşak doku içinde olur. Çene kisti ise çenenin içinde ortaya çıkar. Diş ve diş eti kisti daha yüzeysel olup tedavi süreçleri de daha kolaydır. Çene kistinde tedavi genel olarak operasyon şeklindedir. Burada kistlerin çeşitlerini ve sizde bulunan kisti tam olarak öğrenmek için hekiminizden yardım alabilirsiniz. Bu sayede farklı kistlere farklı müdahale konusunda da önemli bilgilere sahip olabilirsiniz.

 

Çene Kist Ameliyat Fiyatları Ne Kadardır?

 

Çene kisti konusunda tedavi desteği alırken fiyatlar hakkında da bilgi alabilirsiniz. Tedavi ve ameliyat fiyatları zaman göre değişkendir. Söz konusu sağlık olduğu zaman fiyat her zaman ikinci planda olmalıdır. İlk planda ise daima kaliteli hizmet olmalıdır. Muayene sürecinde genelde fiyat hakkında da bilgi verilir. Enflasyonun oldukça yüksek olduğu süreçlerde dönemsel olarak fiyat bilgilerine ulaşmak daha mantıklı bir sonuç verecektir.

Çene Kisti Nedir?
Benzer İçerik
Dişlerin Gülüşe ve Özgüvene Etkisi
10 / 2023
Dişlerin Gülüşe ve Özgüvene Etkisi

Gülümsemek, insanların iletişim kurarken kullandığı en etkili araçlardan biridir. Gülüş, sıcaklık, samimiyet ve pozitif enerji gibi olumlu duyguları y…

Diş Fırçalamanın Önemi
10 / 2023
Diş Fırçalamanın Önemi

Diş fırçalama, sağlıklı bir ağız için en temel ve önemli adımlardan biridir. Günlük olarak düzenli bir şekilde dişlerin fırçalanması, diş eti hastalık…

Çene Kisti Nedir?
7 / 2024
Çene Kisti Nedir?

Çene kisti sık görülen ve insan hayatını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biridir. İnsanların ağız ve çene yapısında pek çok organ, sistem ve mekan…

Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi
10 / 2023
Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi

Çocukların ağız ve diş sağlığı onların genel sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle çocuklara düzenli ve doğru diş fırçalama alışkanlı…

Hayalinizdeki Gülümseme için Dental Turizm
2 / 2024
Hayalinizdeki Gülümseme için Dental Turizm

Dental Turizm: Gülüşünüzü Yeniden Keşfetmek İçin Uygun Bir Seçenek Son yıllarda, dental turizm giderek daha popüler hale gelmiştir. Pahalı diş tedavil…

Diş Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?
3 / 2024
Diş Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?

Diş çürüklerinin nedenleri içinde en çok insanların tükettiği gıdalar yer alır. İnsan vücudunda pek çok bakteri vardır ve bu bakterilerden bir kısmı d…

Diş Eti Kanaması Nedir?
3 / 2024
Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti kanaması ağız sağlığını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biridir. İltihap, yaralanma ve tahriş sonucunda ortaya çıkan bu durum genel olarak…

Diş İpi Kullanmanın Önemi
3 / 2024
Diş İpi Kullanmanın Önemi

Diş ipi kullanmak ağız ve diş sağlığına çok önemli katkılar sağlar. Eğer diş temizliğine gereken önem verilmezse, sonu diş kaybına kadar giden süreçle…

Diş Taşı Nedir?
3 / 2024
Diş Taşı Nedir?

Diş taşı ağız ve diş sağlığı konusunda insanların karşısına en çok çıkan sorunlar arasında yer alır. Yazımızda diş taşı nedir ve nelere sebep olur gib…