Çarpık Diş Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Çarpık diş tedavisi insanların hayat kalitesini yükseltir. Çarpık dişler kötü bir görüntü ortaya koyar ve rahatsızlık verir. Dişlerin belli bir düzen oluşturması yaşam kalitesini artırır. Çarpık olan dişler ise diş teli uygulaması ile sağlıklı bir sonuç ortaya koyar. Dişlerin daha düzenli hale gelmesi için metal, şeffaf, porselen ve lingual materyaller kullanılır. Uzman hekimlerin dikkatle yaptığı çalışmalar sayesinde dişlerde bulunan çarpıklıklar düzeltilir.
Dişlerin hizalı ve güzel bir görüntü oluşturması fiziksel güzellik için çok önemli bir konudur. Özgüvenli ve rahat bir gülüşe sahip olmak isteyen herkes dişlerin düzenine büyük önem göstermelidir. Genel olarak pek çok farklı sebeplerle dişlerde düzensiz bir görüntünün ortaya çıkması söz konusudur. Günümüzde bu konuda gelişmiş tedavi yöntemleri uygulanarak birkaç yıl zaman zarfında sorunların çözümü sağlanmaktadır. Dişlerin düzelme süreci çarpıklık durumuna göre değişkenlik gösterir.
Dişlerin aynı hizada olması için tedavinin disiplinli şekilde uygulanması gerekir. Her diş üzerine takılan aparatlar içinden tel geçirilirken, hekimler belli zaman aralıkları ile gerdirme işlemi yaparlar. Bu işlemler dişler düzelene kadar devam eder. Bir süreç olarak uygulanan bu tedavi sonucunda, dişlerin aynı hat üzerinde ve düzgün bir hizada olması sağlanır.
Çarpık Diş Nasıl Düzeltilir?
Çarpık diş tedavisi dişlerin durumuna göre değişen süreçlerde uygulanır. Çarpık, eğri ve hizası bozuk dişlerin düzgün bir şekilde sıralanması burada asıl amaçtır. İnsanların hayatı boyunca bazı kötü alışkanlıkları dişlerin düzgün yapısını bozabilir. Tedavi ile beraber bu kötü alışkanlıklardan da uzak durmak gerekir. Belli bir diş düzeni sağlandıktan sonra insanlar dişlerini saklamadan gönül rahatlığı ile güzel bir gülüş sergileyebilir. Fiziksel etkisi bulunan bu durum aynı zamanda özgüven konusunda da insanlara önemli bir katkı sağlar.
Diş teli tedavisi bu konuda en güvenilir ve en doğru tedavi yöntemidir. Bu tedavide ilk olarak gerekli muayene yapılır. Diş köklerini net şekilde görebilmek açısından röntgen çekimi gereklidir. Bu tetkikleri değerlendiren hekimler daha sonra uygun ölçülü aparat ve malzemeleri hazırlayarak tedavi sürecine başlar. Her kontrol aşamasında gerekli sıkılama çalışmaları yapılır. Zamanla dişler düzelir ve göze hoş görünmeyen çarpıklıkların giderilmesi söz konusu olur.
Çarpık Dişin Nedenleri Nelerdir?
Çarpık diş tedavisi uygulamasına geçmeden önce bu çarpıklığa neden olan sorunları tespit etmek gerekir. Bu sayede daha etkili bir tedavi süreci ile çözüme gitmek mümkün olacaktır. Aslında doğru tedavi uygulaması ile bu sürecin hızlanması ve daha verimli şekilde sonuç vermesi mümkün olur. Dişlerde çarpıklığa neden olan temel sebepler arasında:
· Genetik sebepler,
· Yetersiz beslenme,
· Yetersiz diş hijyeni,
· Diş hastalıkları,
· Kötü ağız alışkanlıkları, önemli bir yer tutar.
Kötü alışkanlıklar içinde dişleri zorlayan hareketler vardır. Özellikle tırnak yeme alışkanlığını burada önemli sebeplerden biri olarak kabul edebiliriz.
Çarpık Diş Belirtileri Nelerdir?
Çarpık diş tedavisi sadece görüntü açısından değil birçok açıdan insanların rahatlamasına yardımcı olur. Bu tür sorunlar bazı fiziksel sıkıntıları beraberinde getirir. Bu tür problemler içinde:
· Plak oluşumu,
· Diş eti hastalıkları,
· Diş çürüğü oluşumu,
· Çeneyi kaydırma,
· Diş sıkma sorunu,
· Çene ağrısı,
· Baş ağrısı, en çok karşılaşılan olumsuz durumlar arasında yer alır.
Bu tür sağlığı olumsuz etkileyen belirtilerin yanında fiziksel görüntü bozukluğu da en önemli belirtilerden biri olarak karşımıza gelir. Tedavi ve düzeltme sürecinden sonra sorunların önemli bir kısmından hatta tamamından kurtulmak söz konusu olur.
Diş Çarpıklığı Nasıl Teşhis Edilir?
Çarpık diş tedavisi sürecine başlamadan önce sorunun doğru olarak teşhis edilmesi gerekir. Hekimler gözle yapacağı basit bir muayene ile burada karar verebilir. Yine de film çekilmesi ile beraber dişlerin kökleri de dâhil olmak üzere tamamı görülür. Bu sayede daha doğru bir teşhis koymak mümkün olur. Tedavi sürecinin belirlenmesinde tetkiklerin önemi büyüktür. Her çarpık diş için aynı tedavi süreci tavsiye edilmez. Hekimler kendi yapacakları muayene sürecine bağlı olarak tedavi sürecini oluşturur ve bu sayede çarpık dişleri ortadan kaldıracak olan sürecin başlanması sağlanır.
Çarpık Diş Kaç Ayda Düzelir?
Çarpık diş tedavisi süresi dişlerin ve hastanın durumuna göre değişir. Genel olarak 18-24 ay gibi bir süreç öngörülür. Bu sürecin daha geniş kapsamda değerlendirilmesi de söz konusu olabilir. Bazen 8 ay gibi bir sürede tedavi, sonuçlanabilir. Bazı tedavilerin ise 30 aya kadar sürdüğü görülür. Hekimler tarafından yapılan kontroller bir sonraki kontrol sürecini ve tedavi süresinin sonlanmasını belirleyebilir. Bu süreçlerde diş teli takılı olan bireyler kesinlikle hekim tavsiyelerine eksiksiz olarak uymalıdır.
Çarpık Dişler Kimlerde Daha Sık Görülür?
Çarpık diş tedavisi daha çok genetik bozukluk sebebiyle uygulanır. Herhangi bir genetik sorunu olmayan kişilerde de bu sorunların görülme ihtimali vardır. Dişleri zorlatacak şekilde kötü alışkanlığa sahip olanlar ve düzenli beslenmeye dikkat etmeyen kişilerde bu sorunların görülme olasılığı oldukça yüksektir.
Çarpık Diş Oluşmaması İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çarpık dişlerin ortaya çıkmasında bazı sebeplerin olduğu bilinmektedir. Bu tür soruna yol açan davranışlardan uzak durmak gerekir. İnsanlar, dişleri sağlıklı olsa bile belli aralıklarla diş hekimi muayenesine gitmelidir. Burada çarpıklığa yol açacak bir risk varsa, insanlar hekimler tarafından zaten uyarılacaktır. Bu uyarıları dikkate alan kişilerin daha düzgün ve sağlıklı dişlere sahip olması mümkün olacaktır.
Diş Çarpıklığı Genetik Midir?
Çarpık dişe sebep olan unsurlardan biri de genetik yatkınlıktır. Ebeveynlerinde çarpık diş olan çocuklarda aynı sorunu görmek mümkün olabilir. Bu durum her ne kadar genetik olsa da alınacak tedbirler sayesinde bu durumdan kurtulmak mümkün olacaktır. Eğer alt nesillerde bu sorun görülecek olursa aynı tedavi yöntemi ile bu sorundan kurtulmak söz konusu olacaktır.
Tırnak Yemek Çarpık Dişlere Neden Olur Mu?
Çarpık diş tedavisi öncesinde bu soruna neden olan pek çok sebep olduğundan bahsettik. Özellikle kötü alışkanlıklar pek çok kişinin karşı karşıya olduğu sorunlardan biridir. Tırnak yeme alışkanlığı bu konuda en çok karşılaşılan örnek durumlardan biridir. Sürekli olarak tırnaklarını yeme alışkanlığı bulunan bireylerde dişlerin zorlanması söz konusu olur. Tırnakların sert yapısı aslında burada önemli sebeplerden biridir. Diş teli uygulaması yapılsa bile insanların bu tür alışkanlıklardan uzak durması gerekir. Aksi takdirde dişlerin tekrardan çarpık hale gelmesi kaçınılmaz olacaktır.