RANDEVU AL
BLOG

Ağız Kuruluğu Nedir?

Ağız kuruluğu nedir sorusuna cevap vermeden önce bu durumun çok sık yaşanılan bir sorun olduğunu belirtmek gerekir. Çok ciddi bir rahatsızlığa işaret etmeyen bu durum insanlarda yaşam kalitesini ve özellikle de uyku kalitesini olumsuz etkiler. İnsanlarda ağızda tükürük olarak bilinen Saliva salgısı bulunur. Bu salgının belli miktarda olması gerekir. Saliva salgısı yeterli düzeyde olmadığı zaman ağız kuruluğu sorunu kendini gösterir. Ağız florasını koruyan ve nem dengesini sağlayan bu sıvı her zaman yeterli seviyede olmalıdır. Aksi halde diş eti hastalıkları ortaya çıkar ve dişlerde çürüme riski çoğalır. Ağız sağlığının dengesinin korunması için tükürük seviyesinin belli bir oranda olması gerekir. Bu sıvının azalması birçok sorunu beraberinde getirecektir.


Ağız Kuruluğunu Nasıl Geçer?


Ağız kuruluğu nasıl geçer? Ağız kuruluğu durumunda ne yapmak gerekir? Yazımızın bu bölümünde bu soruya cevap vermeye çalışacağız. Ağız sağlığını korumak adına atılan adımlar aynı zamanda ağız kuruluğu problemini gidermede yardımcı olur. İlk olarak birtakım kötü alışkanlıklardan uzak durarak adımlar atmak mümkün olacaktır. Ağız kuruluğunun geçmesi adına:

  • Sık aralıklarla su yudumlamak,
  • Alkol ve tütün ürünlerinden uzak durmak,
  • Şeker tüketiminde ve tuz tüketiminde aşırıya kaçmamak,
  • Kafein tüketimine dikkat etmek,
  • Şekersiz sakız çiğnemek, çözüm oluşturacaktır.

Burada sıralamış olduğumuz bilgilere ilave olarak gargara ve diş macunu tercihlerinde dikkatli, olmak gerekir. Tükürüğü olumsuz etkilemeyen tercihler sayesinde ağız sağlığının korunması daha kolay olacaktır.


Ağız Kuruluğu Neden Olur?


Ağız kuruluğu neden olur sorusuna cevap verirken bunun pek çok farklı nedeni olduğunu belirtmek gerekir. Bağışıklık sisteminin düşük olmasından kaynaklanan hastalıklar ağız kuruluğuna sebep olabilir. Susuzluk ve iyot eksikliği en çok bilinen nedenler arasında bulunur. Bir de diyabet hastaları çok sık şekilde bu sorunla karşı karşıya kalırlar. Pamukçuk olarak bilinen ağız içi mantarları ağız kuruluğunun sebepleri arasında yer alır. Tedavi sürecine bağlı olarak hem mantarlar iyileşir hem de ağız kuruluğu sorunu geçer. Alzheimer gibi hastalıklar ve felç durumunda benzer sorunların görülme oranı yüksektir. Tütün ve alkol alışkanlığından vazgeçmeyenler ise bu tür sorunlarla çok sık olarak karşı karşıya kalırlar.


Ağız Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir?


Ağız kuruluğu çok rahatsız edici bir sorun haline gelebilir. Bu rahatsızlık birtakım belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler:

  • Aşırı ve sık susama belirtileri,
  • Dudaklarda çatlak oluşumu,
  • Dilin kuruması ve kızarması,
  • Boğazda kuruluk ve ağrı,
  • Ağızda yanak içlerinde damakta ve dilde yapışkanlık hissi,
  • Ağız yaraları (AFT) oluşumu,
  • Dilde ortaya çıkan karıncalanma,
  • Tat alamama sorunu,
  • Yutkunmada güçlük yaşama olarak kendini gösterir.

Ağız kuruluğunun belirtileri bu sorunun hızlıca anlaşılması için önem arz eder. Kendinde bu belirtileri görenler nasıl bir sorunla karşı karşıya olduğunu anlar. Buna göre çözüm üretmek daha kolay hale gelecektir.


Ağız Kuruluğu Hangi Hastalığın Belirtisi?


Ağız kuruluğunun nedenleri içinde birtakım hastalıklar vardır. Bir şekilde ağız kuruluğu sorununu bazı hastalıkların belirtisi olarak da görebiliriz. Tek başına tanı koymak için ağız kuruluğu çok geçerli bir belirti değildir. Ağız kuruluğuna sebep olan hastalıklar içinde:

  • Diyabet,
  • Alzheimer
  • Felç,
  • Mantar enfeksiyonu,
  • Sjögren sendromu
  • HIV/AIDS gibi oto immün hastalıkları,
  • Böbrek yetmezliği,
  • Tiroid hastalıkları,
  • Kansızlık,
  • Verem gibi örnekler bulunur.

Başta da söylediğimiz gibi tek başına ağız kuruluğu ile bu hastalıkların tanısı konmaz. Buna rağmen bahsettiğimiz hastalıkların ağız kuruluğu gibi bir etkisi vardır.  


Ağız Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?


Ağız kuruluğunun tedavi edilebilmesi için öncelikli olarak bu duruma neyin sebep olduğunu öğrenmek gerekir. Ağız kurumasının nedenleri ortaya konduktan sonra gerekli adımlar atılır ve uygun yöntemler uygulamaya konur. Ağız ve diş sağlığı konusunda diş hekimi ve ortodonti muayene süreçleri bu tür sorunların anlaşılmasında etken bir rol oynar. Sonrasında hekim tavsiyesi ile tedavi yöntemleri uygulamaya konur. Hap, jel ilaçlar ve sprey şeklindeki ilaçlar bu tür sorunların tedavisinde etkili bir rol oynar.


Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir?


Ağız kuruluğuna ne iyi gelir sorusuna cevap olarak sık su tüketmek söylenebilir. Küçük yudumlar şeklinde alınacak su sayesinde vücudun su ihtiyacı karşılanacak ve ağız kuruluğu sorunu azalacaktır. Bu tür sorunlar çoğu zaman kendi kendine geçer. Eğer herhangi bir iyileşme olmuyorsa o zaman hekimlerden alınan yardımlar çözüm noktasında insanlara yardımcı olur. Eğer bu sorun gece ortaya çıkıyorsa hafif limon suyu ile ağızda tükürük bezlerinin hareketlenmesi sağlanabilir. Gece uykusunun kalitesi açısından burada alınan tedbirler önem arz eder. Aksi durumda çok sık uyanmak söz konusu olacak ve uyku kalitesi oldukça düşecektir. Aromalı gargara ve aromalı diş macunu ürünleri ağız kuruluğunu çoğaltabilir. Bu tür ürünlerden uzak durmak uzun vadede bu sorunun yaşanmaması açısından olumlu bir sonuç verecektir.

Ağız Kuruluğu Nedir?
Benzer İçerik
Dişlerin Gülüşe ve Özgüvene Etkisi
10 / 2023
Dişlerin Gülüşe ve Özgüvene Etkisi

Gülümsemek, insanların iletişim kurarken kullandığı en etkili araçlardan biridir. Gülüş, sıcaklık, samimiyet ve pozitif enerji gibi olumlu duyguları y…

Diş Fırçalamanın Önemi
10 / 2023
Diş Fırçalamanın Önemi

Diş fırçalama, sağlıklı bir ağız için en temel ve önemli adımlardan biridir. Günlük olarak düzenli bir şekilde dişlerin fırçalanması, diş eti hastalık…

Ağız Kuruluğu Nedir?
5 / 2024
Ağız Kuruluğu Nedir?

Ağız kuruluğu nedir sorusuna cevap vermeden önce bu durumun çok sık yaşanılan bir sorun olduğunu belirtmek gerekir. Çok ciddi bir rahatsızlığa işaret…

Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi
10 / 2023
Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi

Çocukların ağız ve diş sağlığı onların genel sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle çocuklara düzenli ve doğru diş fırçalama alışkanlı…

Hayalinizdeki Gülümseme için Dental Turizm
2 / 2024
Hayalinizdeki Gülümseme için Dental Turizm

Dental Turizm: Gülüşünüzü Yeniden Keşfetmek İçin Uygun Bir Seçenek Son yıllarda, dental turizm giderek daha popüler hale gelmiştir. Pahalı diş tedavil…

Diş Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?
3 / 2024
Diş Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?

Diş çürüklerinin nedenleri içinde en çok insanların tükettiği gıdalar yer alır. İnsan vücudunda pek çok bakteri vardır ve bu bakterilerden bir kısmı d…

Diş Eti Kanaması Nedir?
3 / 2024
Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti kanaması ağız sağlığını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biridir. İltihap, yaralanma ve tahriş sonucunda ortaya çıkan bu durum genel olarak…

Diş İpi Kullanmanın Önemi
3 / 2024
Diş İpi Kullanmanın Önemi

Diş ipi kullanmak ağız ve diş sağlığına çok önemli katkılar sağlar. Eğer diş temizliğine gereken önem verilmezse, sonu diş kaybına kadar giden süreçle…

Diş Taşı Nedir?
3 / 2024
Diş Taşı Nedir?

Diş taşı ağız ve diş sağlığı konusunda insanların karşısına en çok çıkan sorunlar arasında yer alır. Yazımızda diş taşı nedir ve nelere sebep olur gib…